GÂNDUL LIVE. Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Sebastian Burduja: Există un risc de transmitere a virusului mult mai mare în restaurante decât în alte spații închise / Cum încearcă Guvernul să redreseze economia și cum putem obține bani europeni – VIDEO

Publicat: 18/06/2020, 15:15
Actualizat: 18/06/2020, 16:46

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Sebastian Burduja a explicat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE de ce restaurantele nu au putut fi deschise de la 15 iunie, precizând că „există un risc de transmitere a virusului mult mai mare decât în alte spații închise”. 

„Considerația principală, din ceea ce știu, este legată de pandemie, de modul în care acest virus se transmite, și pe analiza acestor grupuri de specialiști, iar față de alți politicieni, eu ascult de experți, nu-mi dau cu părerea, este foarte clar, că într-un restaurant, într-un spațiu închis, în care oamenii mănâncă, beau, vorbesc tare, există un risc de transmitere a virusului mult mai mare decât în alte spații închise în care nu se întâmplă genul ăsta de activități. Aceasta este explicația”, a punctat invitatul Emmei Zeicescu.

Cum încearcă Guvernul să redreseze economia

„Cifrele stau mai bine decât ne-am așteptat. Și în Statele Unite, cifrele pe cerere sunt peste prognoză. Banii aceia de stimulus au fost investiți în consum, iar atunci când economia Statelor Unite începe să o ducă bine, sigur că și restul lumii libere, capitaliste, o duce bine. Este și cazul României. Este o perioadă de ajustare. Nimeni nu spune că nu va fi nevoie să investim, să regândim anumite modele de business, modul în care statul cheltuie banii, dar eu îmi mențin un optimism moderat.

Prioritățile sunt: investițiile în infrastructură, unde Guvernul actual a alocat bani în plus la rectificarea bugetară, ceea ce n-au mai făcut; investiții în zona cercetare-inovare pentru a da posibilitatea economiei românești să producă valoare adăugată: investiții în agricultură pentru a respecta principiul că trebuie să producem aici, prin noi înșine, tot ceea ce putem, pentru a deservi piața românească și pentru a fi izolați sau mai feriți de anumite riscuri, așa cum am perceput în actuala perioadă de pandemie.

În plus, față de de toate acestea avem o atitudine foarte pro-business. Am dat facilități mediului privat, am ajutat firmele prin IMM Invest, prin facilitățile fiscale, prin bonificații, prin plata generată a TVA-ului… efort de miliarde de lei la bugetul de stat. Am dat posibilitatea firmelor private să aibă acces la resurse financiare, ceea ce este cel mai important în această perioadă, pentru a putea depăși, pentru a putea relua producția, reangaja oamenii și a reintra într-un cerc virtuos în care avem și producție, avem și consum”, a punctat Sebastian Burduja.

Cum poate obține România cât mai mulți bani europeni – „Trebuie să joace foarte inteligent”

„România trebuie să joace foarte inteligent cărțile la Bruxelles. Sunt bani europeni, încă se negociază cum se vor aloca ei. Vorbim, de exemplu, despre fondul acela NEXT GENERATION, de 750 de miliarde, care e propunerea Comisiei. Ea se va negocia în Consiliu. Probabil spre toamnă vor avea o finalizare a acestor discuții. Deci nu trebuie să ne așteptăm la miracole de azi pe mâine. Dar știm că vom avea bani de la nivel european, dar acum ține de noi, statul român, să își negocieze foarte bine această alocare, să insiste pe faptul că ea trebuie să respecte principiul de convergență, adică un stat mai sărac, așa cum încă este Românie, trebuie să primească mai multe fonduri decât o economie mai dezvoltată și, inclusiv coronavirusul, a lovit în primul rând în economiile mai vulnerabile, mai sărace.

De asemenea, trebuie să insistăm pe flexibilitate, pe folosirea acestor fonduri cât mai flexibil, cât mai simplu, cu birocrație cât mai redusă, și, pe de altă parte, să ne facem și noi temele, adică să avem proiecte mature, proiecte gata de implementare, care să tragă acești bani europeni. Pentru că dacă iarăși stăm în etape de proiectare, de prefezabilitate, ani de zile, cu probleme în licitații, se întâmplă ceea ce s-a întâmplat de 30 de ani și anume nu reușim să ducem proiectele la bun sfârșit”, a punctat specialistul în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

În ce domenii ar putea investi cei care vor să își deschidă afaceri în România

„În primul rând domeniul IT&C, un domeniu în care România are unavantaj comparativ, are și resursă umană, are și fibră optică, deci una dintre cele mai mari viteze de conexiune internet din lume și are și capacitatea demonstrată de inovare până la nivelul de unicorn, celebra companie românească UiPath. De asemenea, în domeniul cercetării, în domeniul bio-tehnologiei, România are o istorie importantă, încă din perioada interbelică, de invenții, chiar de crearea unor întregi sectoare de cercetare în biologie și mai nou bio-tehnologie. Și, nu în ultimul rând, în sectorul automotive, dar unul mai avansat decât ceea ce avem acum, adică să mergem spre vehicule electrice, spre vehicule mai sofisticate.

Haideți să investim și în acele tehnologii care ne protejează ca țară, securitatea noastră națională. De exemplu, eu nu văd niciun motiv din cauza căruia România n-ar trebui să aibă propriile protocoale de 5G, pentru că vorbim acum de vulnerabilitățile 5G-ului importat de prin alte state. Avem minți luminate în țara asta și putem să aducem și români din diaspora și cu românii din țară și să îi punem la treabă. Să avem propriile noastre sisteme pe care eventual să le vindem noi altora decât să cumpărăm sisteme vulnerabile de alte piețe”, a fost îndemnul secretarului de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată